Kielipoliisi iskee

Kun postaus tai päivitys alkaa sanalla ”elikkäs”, minä tunnen kuinka stressihormonin levelit kohoavat piikiksi käyrään. Täytesana ja huonoa suomea minun mielestäni.

Toinen inhoamani täytesana on ”periaatteessa”. Periaatteessa täällä on ihan hyvä sää. Siis onko vai eikö ole? Periaate tarkoittaa minun mielestäni perimmäistä aatosta, se ajatus, jonka päälle kaikki muu on rakennettu. Ajatusten ja näkemysten monimutkainen järjestelmä ja periaate sen perusta. Tosin olisi typerää luottaa siihen, että se on vain ja ainoastaan oikea tulkinta jostakin. Ihminen erehtyy 100% varmasti aina jossain kohtaa.

Ja sitten ”itse asiassa”. Tarvitseeko edes aloittaa. Actually, en edes tiedä mitä se tarkoittaa.

Olisinpa ollut äidinkielen tunnilla hereillä, tai koulussa ylipäätään, minusta olisi voinut tulla vaikka mitä. Niin kuin kenestä tahansa muustakin. Elämä ei ole valintoja, vaan kaikki on enemmän tai vähemmän ohjautumista, jota vähintäänkin jo historiasi sanelee. Niin sanotusti. Sitäkin sanaa ihmettelen vaikka kulutan sitä käytännössä jatkuvasti.

Minulla on menossa jokim historian lukemiseen keskittyvä vaihe, olen hyvin viehättynyt etenkin keskiaikaa koskevista opuksista. Miten ihmiset ovat eläneet ja käyttäytyneet, jopa puhuneet. Suomen kielessäkin on valtavasti lainasanoja, jotka on joskus kauan sitten tulleet tänne peräpohjolaan jostain muualta.

Esim; kylmä. Espanjaksi tyyni ja rauhallinen on calma, enganniksi calm. Suomeksi kalma.. no te tiedätte.

Jörvik on käsittääksi paikkakunta Ruotsissa, Ruotsin vallan aikana nykyiseen Espooseen syntyi kylä nimeltä Jorvi. Viikingit valloittivat brittien saaret ja asettuivat kaupunkiin nimeltä York. Ja immigrantit veivät sen Amerikkaan jonne perustettiin New York.

Tämä kaikki on hyvin kiehtovaa ja herättää vain lisää kysymyksiä kun kulkee ulkona silmät auki. On hauskaa ajatella miksi paikat on nimetty alun perin niin kuin ovat nimetty. Hyvinkää. Uudisraivaajat ovat ilmeisesti ehkä olleet pohjalaisia ja etsineet savupirtille sopivaa tonttia. Ja todenneet sen löydettyään että tämä on hyvä, hyvin käy, murteella jota ei enää ole olemassa.

Viipuri. Viaborg ruotsiksi. Sama kuin Suomenlinna. Hamina on satamakaupunki eli hamn ja Kotka on okeasti ollut alunperin Kotkansaari. Varmasti äkäinen pesijä puollustanut siellä reviiriään. Porvoo on ehkä ollut ruotsiksi Borg ja Vantaa annettu Wanda nimisen naisen mukaan, samoin Loviisa.

Voisin jatkaa loputtomiin, monet käyttävät koko elämänsä tällaisten asioiden tutkimiseen ja saavat palkkansa siitä. Ehkä tutkijat jopa löytävät jotain uutta ja saavat siitä tunnustuksen.

Keittiöpsykologia on vain yksi tieteenala elämänkoulussa, samat opintopisteet voisi saada myös filosofiasta tai ekonomiasta. Jonkun on tehtävä ne epämielyttävät lapiohommatkin ja oikea opiskelu kestää vuosia. Kukaan ei tiedä kaikkea, siksi asioihin erikoistutaan. Ja ammattilainen on eri asia kuin se joka on vain töissä täällä.

Kaikki edellä mainittu on oman empiirisen tutkimukseni tulosta. Samat tiedot on kaikkien saatavilla ja asioihin perehtyneelle tämä ei ole kovin kiinnostavaa dataa. Ammattikoulun käyneeltä ei enempää voi odottakaan, siksi oppineet kirjoittavat kirjastot täyteen tietoa tällaisista asioista. Ja minä pidän sitä enemmän kiinnostavana viihteenä kuin parhaaseen katseluaikaan esitettävä hassu tietokilpailu tai paneeli. Vaikka markkinat niillekin ovat valtavat ja tv-kanavan kanssa sopimuksen tehneet juontajat kaikkien tuntemia julkkiksia.

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus